Cześć mam Atari 65XE bez ECI i standardowo był czarny ekran. Wymieniłem 8 RAMów (wszystkie uszkodzone) idostałem czerwony ekran. Poleciałem po kolei MMU,Freddy,CPU,Basic,OS i dalej. Wszystkie układy sprawne - działają poprawnie w innej płycie ECI.
Na kilkadziesiąt razy udało mi się odpalić do Ready dwa razy. Co ciekawe jestem wstanie go uruchomić z cartem AVG, Ultimate w następujący sposób. Odpalam komputer z cartem dostaje czerwony ekran i wtedy robię reset na CPU 40pin do masy. ( bez carta ta sztuczka praktycznie nie działa). Co ciekawe tak uruchomiony komputer pracuje poprawnie do momentu wyłączenia.
Próbowałem odpalać z /Resetem na CPU w celu weryfikacji czy NE555 jest ok ( sprawdziłem w innym jest OK ) - nie działa.
74LS138 w testerze też wyglada naOK.

Może ktoś ma jakiś pomysł, bo ja już patrzę wilkiem na tę płytę;-)

2

AVG podmienia MMU i OS ROM. A przynajmniej może to robić. Pewnie są babole na płycie które uniemożliwiają poprawną pracę tych układów. A spróbuj czy sztuczka działa z jakimś zwykłym cartem, obstawiam, że nie.

3

Trochę to jest strzał w ciemno, ale mam powody przypuszczać że może to przypadkiem pomóc. Spróbuj jedną pierwszą od góry kość pamięci dać inną niż pozostałe. Inny producent, a najlepiej inny czas dostępu.

4 Ostatnio edytowany przez nekroskop (Wczoraj 19:52:57)

Mq sprawdziłem ten trop z wymóżdżaniem, 2 zestawy RAMu wrzuciłemi i bez zmian

Nie mam innych cartów sztuczka działa na UltimateCart. Na SIC z nagranym PoP wjeżdża do Selftestu.
Ze dwa razy udało mi się zrobić Ready bez cartów.

5

Przedzwoniłeś linię adresowe i danych między OS/Basic i CPU?

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

6

Właśnie, właśnie, a wyjmij Basic całkiem i wtedy odpalaj z cartem i bez zobaczymy czy są jakieś różnice w działaniu. Może zamiast brązu od razu wejdzie w self-test.

7

Cos czuje ze to 2 problemy,
czerwony ekran to jakieś zwarcie na magistrali, sprawdz swoje luty, warto tez wyczesać szczotką elektrostatyczną  albo przedmuchać całą płytę, bo jakiś paproch lubi gdzieś wpaść.
pewnie po czerwonym ekranie  i tak ędziesz miał czarny.
Tutaj sprawdczy na pinie 1 i 2 freddego masz 14mhz, bez tego koputer nie zabootuje ale potrafi odpalić niktóre karty albo diagrom.

8

@nekro, a sprawdziłeś to bardzo dokładnie, że te Twoje czary-mary-sztuczki to na pewno działają tak jak opisałeś? Czy to jest stuprocentowa powtarzalność? Pytam, bo miewałem płyty, które miały pęknięte ścieżki, pęknięte przelotki, pęknięte nóżki scalaków albo podstawek pod scalaki. Nie jest to wcale rzadkie. Nieraz wydawało mi się, że np. jak gdzieś dotykam, to coś tam się dzieje, ale to był tylko zbieg okoliczności, albo też reakcja innej części płyty na dotykanie w innym miejscu... Potem się okazywało, że wina była gdzieś indziej. Takie nietypowe problemy nieraz wskazują na jakieś właśnie pęknięcia i coś tam nie kontaktuje. Trudne to jest do znalezienia, ale żeby się upewnić, to sugeruję posprawdzać wielokrotnie czy jest powtarzalność tych sztuczek, a przy tym powyginać trochę płytę w różne strony, tylko z wyczuciem. Ja bym to sprawdzał w pierwszej kolejności, nie mam za bardzo innych pomysłów. Może jakiś rezystor gdzieś podciągający jest pęknięty, albo może jakiś kondensator już nie ma pojemności, albo też pęknięty? Nie wiem...